Zweden; land van Volvo, eindeloze bossen en meren

Ook dit jaar besloten we om naar Scandinavi√ę te gaan en maar te hopen op goed weer. We reden met de auto naar Frederikshavn in Denemarken, lieten de auto daar achter op een parkeerterrein bij een hotel en reden met de fietsen de boot naar G√∂teborg op.

De auto achterlaten /leaving the car

Na een paar uurtjes varen kwamen we daar aan en fietsten de eerste 25 km naar een camping in Kungalv. De volgende dag begon regenachtig, maar na een tijdje werd het droog en de temperatuur was ook prima.

Eerste kms/first miles

Eerste kms/first miles

Het fort van/ the ford of Kungalv

Het fort van/ the ford of Kungalv

We hebben ruim een week door Zweden gefietst en maakten lange dagen. De route ging via Lidk√∂ping, Otterb√§cken en Nora naar Orsa aan het Siljanmeer, waar we een rustdag hadden. Daarna via S√§rna naar H√∂gvalen, het hoogste dorp van Zweden op 830 meter en daarna door naar het skidorp Fun√§sdalen naar de Noorse grens op de hoogte van R√łros. We kwamen steeds hoger en de sneeuw kwam ook steeds dichterbij. Het weer was erg goed, elke dag een bui of 2 maar verder veel zon afgewisseld met wolken. De temperatuur lag zo rond de 20 graden en was dus prima om in te fietsen.

We hebben zo veel mogelijk onverharde paden opgezocht en gevonden, waardoor we het gevoel hadden alleen op de wereld te zijn. We fietsten over deze heuvelige paden door eindeloze bossen, langs vele meren en door hele kleine (vakantie)dorpjes.

Omdat die onverharde paden zo goed als verlaten zijn, zagen we ook een behoorlijk aantal dieren. In het begin waren dat veel ree√ęn, later ook elanden. En een aantal keren een slang die lag op te warmen op de weg of plat was gereden. Op een gegeven moment zagen we ineens een enorme uil op een paal aan de kant van de weg zitten. Hij keek ons aan met die grote ogen en draaide toen zijn kop weg. Heel bijzonder!

In Zweden hebben we een keer wild gekampeerd, op een prachtige plek het bos en bij een meertje.

We namen afscheid van Zweden met zon en werden verwelkomd in Noorwegen met kou en veel regen. In de stromende en ijskoude regen kwamen we aan in R√łros.

Klik hier voor het vervolg; Noorwegen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *