Lange vlucht

Op oudejaarsdag boekten we onze vlucht naar Nieuw Zeeland; vertrekdatum 11 januari. We hadden dus niet meer zo heel veel tijd voor voorbereidingen, maar dat was ook niet nodig. Alle spullen die we net hadden opgeruimd kwamen weer tevoorschijn en werden weer ingepakt.

Op 11 januari vertrokken we naar Schiphol. Deze keer kochten we onze fietsdozen daar, zodat we alleen de fietsen en de bagage maar mee hoefden te nemen. Geen problemen bij het inchecken, we bleven mooi binnen de bagagelimiet. Met meer dan een uur vertraging vertrokken we voor een 11 uur durende vlucht naar Tokyo. Die vertraging vonden we niet zo erg want nu hoefden we daar minder lang te wachten; 4 uren in plaats van 5. Japan is toch een aparte wereld; veel mensen liepen met mondkapjes voor. Jammer genoeg hadden we niet genoeg tijd om de stad in te gaan; dat was vast een hele aparte ervaring geweest.

Met/ with KLM

Met/ with KLM

Over ons huis/ over our house

Over ons huis/ over our house

De tweede vlucht, van Tokyo naar Christchurch, duurde ook weer 11 uren.

Zonsopkomst/ sunrise

Zonsopkomst/ sunrise

We waren blij dat we er waren. Douane en bagagecontrole duurden heel lang; alle bagage werd gecontroleerd op etenswaren en moddersporen. De fietsen waren blinkend schoon, dus die vormden geen probleem. Nadat de tent was ontsmet was alles akkoord en waren we eindelijk in het land. De fietsen moesten nog inelkaar en de bagage wat verdeeld en toen dat klaar was moesten we de weg naar de camping zien te vinden. Dat was gelukkig niet zo moeilijk.

Fietsen inelkaar/ assembling bikes

Fietsen inelkaar/ assembling bikes

Klaar voor vertrek/ ready to go

Klaar voor vertrek/ ready to go

Het moeilijkste was nog dat we aan de andere (linker) kant van de weg moesten fietsen. Dat was/is wel even wennen! Rechtdoor fietsen gaat wel, maar zodra we een bocht om moeten wordt het nadenken. Ook is een helm hier verplicht en dat is ook wennen. We zijn niet gewend met een helm te fietsen en vinden het dan ook niet fijn.
­­­
Toen de tent eenmaal stond, zijn we naar het winkelcentrum gelopen. Dat was niet zo ver, dus konden we het goed lopend doen. We sloegen bijna steil achterover van de prijzen, ook in de supermarkten. Alles is hier heel erg duur! We wisten dat het geen goedkoop land is, maar dat het zo duur zou zijn hadden we niet echt door. Zelfs kiwi’s, die hier toch vandaan komen, zijn hartstikke duur. We vonden Noord Canada en Alaska al zo duur, maar hier is het nog een keer zo duur!

Het kamperen in Nieuw Zeeland gaat wat anders dan wij gewend zijn. Er zijn ook veel basic campings, maar de gewone campings zijn luxe, met keukens waar je naar hartelust kunt koken en bakken. Erg makkelijk, zo hoeven we (nog) niet op onze eigen gasbrandertjes te koken. Ook kom je hier makkelijk aan gratis voedsel; omdat Christchurch voor veel mensen het eindpunt van hun reis is, laten ze alles wat ze over hebben achter in de keukens. Zo kun je kiezen uit vele potjes zout en peper, weggooi bbq’s, thee/koffie, muesli, gasblikjes en noem maar op.

Op de camping/ campground

Op de camping/ campground

Het weer was heerlijk; bewolkt maar wel warm. Warm genoeg voor de korte broek en slippers. Zodra de zon er even tussendoor kwam was het meteen bloedheet. We merken heel goed dat er hier (bijna) geen ozonlaag is en de zon dus heel veel kracht heeft. Dat wordt goed insmeren! Het waaide hard en het leek er op dat we het eerste stuk tegen de wind in zullen hebben (natuurlijk!).

Na een paar dagen acclimatiseren en vroeg op bed, zijn we vertrokken. De bedoeling is om eerst een stukje naar het noorden te gaan en dan over de Lewis Pass over te stekken naar de westkust. Langs die kust fietsen we (terug) naar het zuiden.

De eerste 2 dagen zitten er inmiddels op. En dat waren geen makkelijke dagen! Het was echt bloedheet, vol zon en de temperatuur steeg naar 40 graden. En tegen de storm in, met veel bagage omdat we veel eten mee moeten nemen en met lui geworden benen, was het een hele trap. Toch verbazend hoe snel je toch weer conditie verliest als je een tijdje niet zo veel (niks) doet!

Gister kwamen we erg moe aan in Hanmer Springs, een heel toerstisch dorp met warmwater bronnen, en besloten hier een dagje te blijven. Om uit te rusten, maar ook in de hoop dat de storm zal gaan liggen. Het lijkt er wel op dat het  morgen iets minder wordt, maar het zal nog steeds hard blijven waaien.

12 gedachten over “Lange vlucht

  • We hope so to, guys! But our luck; we should have had a tailwind today (concidering the prevailing winds), but no…. Stormy headwind! Prevailing winds are northwest here on the West Coast, but these coming days it’s gonna be south/southwest! Unbelievable! But at least the weather will be very good; it rains a lot over here, but the next 5/6 days it will be sunny and nice.

 1. 40 grd. Lijkt me toch wat overdreven, maar de zon kan inderdaad flink branden. Wij smeren standaard factor 50 en die heb je echt nodig.
  Onze ervaring is ook dat de wind per dag kan verschillen en storm mee is toch net even leuker dan storm tegen

  • De thermometer stond toch echt op 40 graden! Misschien werkelijk iets minder, maar het was echt heel erg heet. Vooral met die stomme helm op ons hoofd… Die factor 50 wordt ook door ons rijkelijk gesmeerd. Nu lekker; zo’n 20 graden en ook weer zon. Nog steeds storm tegen, ook al hadden we vandaag wind mee moeten hebben gezien de normale windrichting hier…

 2. Hoi Ronnie en Linda,

  leuk dat jullie weer op pad zijn, fijn dat er een goed blog is om jullie te volgen.

  lees het allemaal weer vanzelf, veel plezier !1

  groeten,

  Michel

 3. Way to cheat winter, Ronnie and Linda! Hell of a long flight, but you sure left us damp, pale winter folks behind. I’ve been curious to hear about your new adventures, and your story is, as always, full of humor and interesting observations. I’m glad you didn’t have a heart attack in the supermarket:) Things must have changed a lot since I was in New Zealand (in 1993, I think). 100F? That is crazy. But l do remember the generally luxurious camping compared to the US. I’m looking forward to your next post! Watch out for the sandflies (though on a bike they should be less of a problem compared to trekking:)!

  • And we’re looking forward to your stories, Janiene!! Enjoy Finland and pay attention so you can teach us everything about skitouring next year…!

 4. Ah, You meant NZ in your email saying you are in our country. We left NZ in 1997 and didn’t know the costs where rising because we had a few companies which were making good money, but now that we have no jobs and are living off our savings it is a different story and yes NZ is terribly expensive but OZ is even more so, so that means we will not be going down under again. We actually cycled the South Island for our honeymoon 40 years ago and then did it 20 years later and enjoyed it so much we decided that was going to be our lifestyle forever so here we are in Central America living our dream. Mary & I hope you enjoy NZ and hope you will get to cycle past the glorious lakes and mountains around Twizel to Wanaka and Queenstown and stop off in Arrowtown but also the Haast Pass, Oh we could go on and on. We have never cycled a more amazing place like the South Island but we are still looking.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *