El Salvador in woord en beeld

Ook El Salvador heeft een verleden met een burgeroorlog. Van 1980 tot 1992 woedde hier een burgeroorlog waarbij ongeveer 75.000 mensen om het leven zijn gekomen.

El Salvador is een stuk moderner dan we hadden gedacht. En ook een stuk duurder… De oorspronkelijke munteenheid Colon is vervangen door de dollar en daarmee zijn ongetwijfeld de prijzen ook aangepast. Een hele goedkope bestemming (vergeleken met Bolivia en Peru) is het dus niet. In dit land weer heel veel (duurdere) auto’s en veel minder motoren. Wel veel mensen op de fiets. De paardenkarren die we in Honduras, maar met name veel in Nicaragua zagen, zagen we hier bijna niet meer. Wel weer veel Amerikaans aandoende fastfood ketens.

Het is een heel klein land, ongeveer 260 km lang en 140 km breed. Maar het heeft maar liefst 61 vulkanen! Een aantal daarvan hebben wij gezien en ook al hebben we inmiddels al heel wat vulkanen gezien, het blijft toch een mooi gezicht zo’n berg met een perfecte punt of een holle krater aan de bovenkant. Ook hier zijn de mensen heel erg vriendelijk, ook al zijn ze iets terughoudender dan de mensen in Honduras.

Wij hebben de route langs de kust gevolgd, met als reden dat we dan niet door of langs de hoofdstad San Salvador hoefden en dat we in Guatemala wat gunstiger uit zouden komen voor de route door dat land. Het was niet een hele moeilijke route, veel vlak en de rest wat heuvelachtig. We zijn er dan ook erg snel doorheen gefietst; in 3 dagen (naast de dag van binnenkomst en vertrek die maar 20 km en 6 km waren) zijn we er door heen gegaan. Wel hebben we nog een dagje rust genomen in het surf- en stranddorpje Playa El Tunco. We hadden een heerlijk hostel, met een zwembad, hangmatten en lekkere stoelen. Het strand was vlakbij. Een goede plek voor een dagje rust dus na 5 dagen achter elkaar fietsen met een gemiddelde van rond de 110 km per dag.

De route voerde ons in het begin door de heuvels, daar was het landschap erg droog en dor. Later daalden we af richting de kust en daar werd het wat groener. Dat is ook het gebied waar veel suikerriet wordt verbouwd. Vaak werden we ingehaald door grote vrachtauto’s volgeladen met suikerriet, ons achterlatend in de wat weeïge zoete geur van het gekapte riet. De kust was erg mooi, maar ook erg heuvelachtig. Veel rotsen en van bovenaf een mooi uitzicht op de zee en de stranden. De wegen zijn over het algemeen goed, maar ook hier weer veel kleine metaaldeeltjes op de vluchtstrook. Dat leverde ons weer een lekke band op. Ook is er weer een spaak van Ronnie zijn achterwiel gesneuveld.

Wat wel opviel was dat in El Salvador weer meer afval langs de wegen lag. Lang niet zo veel als in Bolivia en Peru, maar toch lag op veel plaatsen wel iets. Omdat het zo ontzettend warm was (de temperatuur liep elke dag wel op naar 40 graden), stonk het dan ook eigenlijk overal wel naar afval of dode dieren. Want ook die waren hier weer meer aanwezig. Erg jammer, want het is best een mooi land.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *