Puno – Cusco

En toen, na 10 km fietsen (op gezegende fietsen) vanaf Copacabana, waren we in Peru! En meteen zagen we daar een tuctus staan; die worden in Peru heel veel gebruikt als taxi. Tot Puno was het een prachtig stuk fietsen, grotendeels langs het meer dus door een mooie omgeving. Onderweg kwamen we Kristoff en Nick weer tegen, samen met 2 Argentijnen. Het werd dus een gezellige fietstocht naar Puno.

Puno is niet echt bijzonder. De toeristische attractie daar zijn de drijvende rieteilanden. Dat zijn eilandjes, gemaakt van opgestapeld riet waarop de mensen in rieten huisjes wonen. We hebben ze bezocht, maar heel bijzonder vonden we het niet. Vanuit het bootje leek het erg op het water bij Grou (ook riet bij de oevers) en de huisjes leken van verre op woonboten. Op zich is het wel bijzonder natuurlijk dat al die eilandjes echt drijven en gewoon opgebouwd zijn uit lagen riet. Het was alleen 1 grote tourist trap; het was natuurlijk de bedoeling dat we van alles (souvenirs) kochten en veel informatie over de eilanden zelf en de geschiedenis er van werd er niet gegeven. Beetje jammer, maar wel leuk om weer even te varen.

In 4,5 dag zijn we van Puno naar Cusco gefietst. Onderweg kwamen we veel fietsers tegen, eigenlijk voor het eerst sinds de Carretera Austral weer (los van de casa in La Paz). We konden dus echt merken dat we weer op een toeristische route waren. Wel gezellig, we konden weer veel informatie uitwisselen. Het begin van de route was erg saai, later werd het een stuk mooier toen we uitzicht kregen op mooie bergen. Na de enige echte klim van de route, kwamen we in de afdaling in een mooie en groene vallei. De rest van de route bleven we daar en volgden we een rivier. Het hele stuk was veelal vlak, maar natuurlijk moest de wind ons weer dwars zitten. Elke dag storm tegen. Dat maakte het toch nog erg zwaar.

Maar toen waren we dan toch eindelijk in Cusco, de stad die altijd zo ver weg leek en waar we al zo lang naar uitgekeken hadden. In het hostal ontmoetten we Kristoff, Nick en de Argentijnen weer, deze keer samen met nog heel veel andere fietsers. Alle fietsers gaan naar hetzelfde hostal hier in Cusco. Een gezellige boel weer dus.

Cusco is een erg mooie stad (het oude centrum), met mooie gebouwen en veel (grote) kerken. We kunnen ook merken dat hier veel en rijkere toeristen komen. Er zijn heel veel mooie hotels en restaurants. De stad is (volgens de verhalen) in de 12e eeuw gesticht door de eerste Inca, Manco Capác, die door de zonnegod Inti was gestuurd om de ‘navel van de aarde’ te vinden. Toen hij die plek had gevonden heeft hij de stad gesticht. De 9e Inca heeft de stad verder ontwikkeld. In 1533 veroverde de Spanjaard Francisco Pizarro de stad en vermoorde de 12e Inca.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *