Schitterend zuidwest Bolivia

We waren terug in Tupiza, maar wilden de beroemde zoutvlakte van Uyuni (Salar de Uyuni) wel zien. We besloten daarom om met een tour mee te gaan. Vanuit Tupiza en Uyuni gaan dagelijks tours naar de zoutvlakte en het zuidwesten van Bolivia. Als je vanuit Tupiza gaat is het een 4-daagse tocht.

We vertrokken om 8 uur ’s ochtends; in een 4WD (Toyota Landcruiser) met een Engels stel, de chauffeur Felipe en een gids/kok Maria. De eerste dag was lang en we zaten veel in de auto. Maar de omgeving was prachtig, dus dat maakte veel goed. We zagen veel lama’s, een valk (zie je hier niet zo veel) en een paar condors.

We kwamen onder andere op het hoogste punt van de tocht, 4855 meter, en zagen we het ruïnedorpje San Antonio de Lipez dat ongeveer 400 jaar geleden verlaten werd. We waren samen met een andere groep waar we de hele tour mee optrokken.

De tweede dag was een stuk minder lang. We zijn naar geijsers geweest en hebben heerlijk warm gebadderd in een natuurlijke hotspring. Het water was heerlijk warm en het was moeilijk om er weer uit te gaan.

De geijsers waren erg mooi, heel anders dan andere geijsers die we hebben gezien. Dit waren gaten in de grond in plaats van heuveltjes boven de grond. Een eg spookachtig en apart gezicht.

De derde dag hebben we een aantal hele mooie meren met veel flamingo’s gezien. Alle meren zijn omringd door wit spul. Dat is eigenlijk nooit zout, maar Colpa en Borax. Colpa wordt gebruikt om (o.a.) shampoo mee te maken en van Borax wordt glas (ramen) gemaakt. Sommige meren hebben kleuren, zoals rood en zwart. Dit komt door de algen en mineralen in het water. Ook zijn we in een grot geweest waar fossiele algen een soort stalactieten hebben gevormd. Heel apart.

We sliepen die laatste nacht in een zouthotel. Bijna alles was daar gemaakt van zout; de muren, de tafels en stoelen en de grond.

Zouthotel/ salthotel

Afbeelding 1 van 7

Zouthotel/ salthotel

De laatste ochtend moesten we vroeg op om de zonsopkomst over de Salar de Uyuni te kunnen zien vanaf een ‘eiland’ ongeveer in het midden, Isla Incahuasi. Dit ‘eiland’ is een soort grote rots waar allemaal cactussen op groeien.

Op de Salar hebben we een aantal ‘gekke’ foto’s gemaakt. Omdat het zo’n grote vlakte is, zie je geen diepte op foto’s en kun je foto’s met grappige effecten maken.

Auto tillen/ lifting car

Afbeelding 1 van 8

Auto tillen/ lifting car

Bij Uyuni is een treinkerkhof waar allemaal oude treinen en locomotieven staan weg te roesten.

er zijn geen afbeeldingen gevonden

Na 4 leuke dagen in een schitterende omgeving waren we weer terug in Tupiza. De hele tour was erg leuk. ’s Avonds en ’s nachts was het heel koud, zodra de zon onder was vroor het. Overdag was het lekker warm en zonnig. Zuidwest Bolivia is schitterend, misschien wel de mooiste plek op aarde die wij tot nu toe hebben gezien. Er zijn hoge bergen, prachtige vulkanen, meren in verschillende kleuren, kloven en weidse vlakten. Zo ongeveer alle kleuren van de regenboog komen er voor. Rood, roze, paars, oranje, geel, groen, grijs, wit en het knalblauw van de lucht gaan allemaal in elkaar over. En dan was er natuurlijk de Salar de Uyuni zelf; enorm groot en spierwit. Zout zo ver je kunt kijken.

3 gedachten over “Schitterend zuidwest Bolivia

 1. Ik ben sprakeloos, zo’n bijzonder gebied prachtig in beeld gebracht door geweldige foto’s, daardoor reis ik zelf ook een beetje mee.
  Bedankt …..

 2. Hoi Fietsers,

  Het ziet er indrukwekkend uit, prachtige foto’s!!!!
  Dank voor het delen van jullie indrukken.
  Ik vroeg me wel af of jullie al Maté hebben gedronken??
  Is wel een must als je in zuid Amerika vertoeft.
  Maté met 80% pure chocolade.. jammie!
  Morgen een rondje Groningen, het weer zag er veelbelovend uit maar het begint al weer aardig te betrekken. Altijd hetzelfde hier in Nederland.

  Groet jullie,
  Jan

  • Hoi Jan,

   We hebben idd Mate geprobeerd, in Argentinie. Om het zacht uit te drukken; het is niet ons ding… Maar we hebben het niet met chocolade geprobeerd. Misschien dat het wel smaakt met een heleboel chocolade zodat je de smaak van de mate niet meer proeft…! Veel plezier met rondje Groningen, doe ze de groeten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *