Het gevecht met de wind

Toen we op de fiets stapten bleek dat de wind inderdaad erg gunstig was. Het stormde, maar we hadden wind mee dus dat was heerlijk. We vlogen gewoon. Maar na ongeveer 30 km was dat gedaan. We kregen die storm van de zijkant en werden zo nu en dan bijna van de weg geblazen. Soms kwam hij zelfs wat scheef van voren. Het werd er dus niet leuker op. Onze snelheid ging van 25-30 km/u naar 10-15 km/u. En de zon, die eerst nog zo uitbundig had geschenen, was ook verdwenen en het werd koud. Ongeveer 80 km hebben we een gevecht geleverd met die wind.

Onderweg kwamen we Pablo weer tegen, wonder boven wonder. Hij zat te schuilen voor de wind in een bushokje. We hebben hem mee op sleeptouw genomen tot we bij een dorpje kwamen. Het eerste en enige dorpje op de route. Daar hebben we wat drinken gekocht en afgesproken dat we elkaar weer zouden zien bij een politiepost ongeveer 50 km verderop. We wilden proberen die te bereiken, ondanks dat het dan een lange dag zou worden. We hadden namelijk gehoord dat je daar kon kamperen.

We hadden ook in het dorpje kunnen kamperen, maar we wilden nog wat verder omdat anders de volgende dag zo lang zou worden. We wilden namelijk wel proberen om in 2 dagen naar Puerto Natales te fietsen. Beter nu even doorfietsen dan het de volgende dag misschien niet halen. Dan werd het maar wat later. We moesten immers ook nog maar afwachten hoe de wind de volgende dag zou zijn. Maar, wonder boven wonder, we hadden die laatste 50 km gewoon wind mee! Zonder te trappen gingen we al 15 km/u, dus met trappen ging het heerlijk snel. We vlogen weer, net als de eerste 30 km! Heerlijk! Na een recordafstand van 152 km(!) kwamen we bij de politiepost aan. Hebben de tent opgezet en gewacht op Pablo. Eten gekookt en toen de tent ingedoken. Het was inmiddels ook al weer 10 uur. De benen hadden wel wat rust verdiend!

Vandaag weer verder. De wind was inderdaad gedraaid naar het westen, wat betekende dat we eigenlijk het hele stuk van 100 km tegen de wind (windkracht 8) in zouden hebben. En dat bleek ook zo te zijn, op een paar kleine stukjes na. Iets voor de helft was een hotel waar we lekker hebben gelunched. Dat kwam precies op het goede moment. Daarna draaide de weg wat, waardoor de wind niet meer helemaal pal van voren kwam. Maar we hadden er nog steeds veel last van. We hebben Puerto Natales gelukkig wel gehaald, maar het was weer een lange en zware dag. Daar een hostal opgezocht en een welverdiende warme douche genomen.

7 gedachten over “Het gevecht met de wind

 1. Hoi fietsers, wat een superkerst met zoveel medefietsers, lekker kerstdiner gehad?
  Gelukkig dat jullie weer een benzinetankje hebben gekregen. Wat een enorme afstand met al die wind afgelegd. Hebben jullie geen spierpijn gehad? Alweer super mooie foto’s. Wat leuk dat jullie Pablo weer tegen zijn gekomen.
  Groetjes Kiki, Henk en Femia

 2. Hoi Linda en Ronnie,

  Zo te zien treffen jullie het nog niet eens zo slecht met de winden hier. Het schijnt echt enórm te kunnen waaien. Wij zitten nu nog in de luwte van de bergen in El Chaltén waar we kerst hebben gevierd. We stappen morgen weer op de fiets en we zullen zien hoe hard het hier kan waaien. Onze bedoeling is om met een dag of drie aan te komen in El Calefate en oud en nieuw te vieren bij de Perito Moreno. Samen oudjaarsavond vieren of blijven jullie bij Torres del Paine? Laat maar even weten wat jullie plannen zijn.

  Liefs, Patrick en Janneke

  • Hoi, helaas gaan we oud en nieuw in El Calafate niet redden ook al hadden we dat wel leuk gevonden. We zijn nu nog in Puerto Natales en waarschijnlijk blijven we hier morgen ook nog. De benen hebben rust nodig. Daarna naar Torres del Paine, maar dat is 2 dagen fietsen. Dan komen we daar dus de 30e aan. Oud en nieuw voor ons dus in het park. Daarna naar El Calafate, maar we weten nog niet hoe. Als de wind ongunstig is kan het zijn dat we de bus nemen. Er is daar helemaal niks, alleen maar wind en kaalheid en het is meer dan 200 km fietsen vanuit het park. Na gister weten we hoe het is om zo lang tegen de wind in te fietsen en het is niet bepaald leuk… Wanneer verlaten jullie El Calafate weer? Gaan jullie op de fiets naar Perito Moreno? En daarna weer terug naar El Calafate? Zo ja, dan kunnen we waarschijnlijk wel afspreken in El Calafate (nadat jullie bij Perito Moreno zijn geweest). Als we er vanuit gaan dat we er 3 dagen over doen om daar te komen vanuit het park, dan zouden we daar 3 januari kunnen zijn. Dat zou leuk zijn, daar is een camping dus dan kunnen we daar kamperen. Laat ons even weten wat jullie schema (globaal) is. Groeten uit Puerto Natales!

 3. Hoi, Hoi,

  Wat is dat toch leuk dat je overal weer dezelfde mensen tegenkomt. Iedereen zit dan op de fiets lijkt het wel. ook als je dus zo,n eind weg bent. DE wind is wel lastig zo te horen. Dat is bikkelen. Nogmaals een super 1213 toegewenst. Vele groeten
  Evert, Lutske, Rikst en beppe.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *