Argentinie

Hier vind je wat informatie over een aantal (gratis) overnachtingsplaatsen langs de route die wij hebben gefietst en informatie over de weg.

Estancia Harberton: +/- 100 km vanaf Ushuaia, waarvan de laatste 45 km over een onverharde weg met veel korte en steile klimmen (zelfde weg weer terug fietsen naar Ruta 3). Gratis camping zonder faciliteiten ongeveer 5 km voor de estancia, staat aangegeven. Rivier naast camping voor water.

Tolhuin: +/- 100 km vanaf Ushuaia over Ruta 3. Gratis overnachten (incl. douche en toilet) bij de bakker. Langs de weg staat groot bord waarop panaderia staat aangegeven. Internet/ wifi.

Rio Grande: geen camping (meer); in tegenstelling tot sommige informatie. Wij hebben overnacht bij B&B Ruta 40 (Eva Peron 38 – Chacra 2; facebook Bed & Breakfast Ruta 40) , bij Willie thuis. Gelegen tussen een tattooshop en een restaurantje. Erg gezellig en leuk. Internet/ wifi.

San Sebastian: grensovergang. Het is mogelijk te overnachten in de wachtruimte aan de Argentijnse kant. Is afgesloten, warm en je kunt er koken en douchen (sleutel vragen aan douanemannen), maar het is wel lawaaiig. Er is ook nog een hostal bij de grens. Prijs is ons onbekend. Aan de Chileense kant is niks, maar we weten dat er wel mensen hebben gekampeerd. Tussen Argentijnse en Chileense grens 15 km ripio.
___________________________________________________________________________________________

Cerro Castillo: winkeltje, waarschijnlijk ook wel plek om te kamperen. Alleen aan Chileense kant, de Argentijnse kant is alleen een douanegebouwtje. Tussen beide grenzen ripio.

Tapi Aike: 54 km vanaf Cerro Castillo. Hier is een politiepost (tegenover de benzinepomp) waar je kunt kamperen. Hier begint ook 65 km ripio.

Politiepost: na 50 km ripio is een politiepost waar je kunt kamperen (en/of water halen), 15 km verder is El Cerrito waarvan we hebben gehoord dat je er ook kunt kamperen.

Rio Bote: een verlaten voormalige camping. Je kunt hier wel kamperen.

El Calafate: leuke camping El Ovejero aan het begin van het dorp. Internet/ wifi.

El Calafate – El Chalten: estancia La Leona (precies op de helft), maar duur. Ongeveer 10 km voor La Leona is een verlaten roze huis waar je kunt kamperen. Verder alleen wildkamperen. Niet veel water.

El Chalten: camping

Lago Desierto: aan de overkant van het meer is de Argentijnse douane, daar kun je ook kamperen met een mooi uitzicht op Mount Fitz Roy, geen faciliteiten (water bij douane of uit meer)

Candelario Mancilla: Chileese douane. Mogelijkheid tot kamperen en gebruik maken van douche en toilet; $ 2500,- pp (waarschijnlijk gratis als je de faciliteiten niet gebruikt).
___________________________________________________________________________________________

Grens Chili – Argentinië: van Futaleufu naar de grens 10 km asfalt, daarna ripio. Na ongeveer 200 meter de Argentijnse grens. Vlak daarna een gratis camping aan een rivier. Nog ongeveer 40 km naar Trevelin over slechte weg. Niet heel veel water onderweg.

Trevelin: in Trevelin grote supermarkt aan het begin (zuidkant) van het dorp. Stukje verder, na braakliggend terrein en voor ziekenhuis is afslag naar camping (bordje alleen zichtbaar vanaf andere kant van de weg). Aan de andere kant van het dorp, richting Esquel ook nog een camping. Bank aanwezig.

Parque Nacional Los Alerces: mooie, maar heuvelachtige, route over goede ripio door het nationale park. Entree $ 50,- pp. De bomen waarnaar park vernoemd zie je niet, dan moet je met een bootje en/of wandelen. Veel gratis campings, ook betaalde campings. Gratis campings hebben geen voorzieningen, zelfs geen toilet. Langs de route veel kioskjes of andere plaatsen waar je wat dingen, waaronder brood, kunt kopen.

Cholila: vanaf hier weer asfalt. Camping aanwezig.

Epuyen: campings bij het meer. Wel een heel stuk bij de weg vandaan, met een lange afdaling te bereiken.

El Bolson: campings aanwezig voor het dorp en na het dorp. Alle faciliteiten, ook een fietsenmaker.

El Bolson – Bariloche: 125 km, waarvan de eerste ongeveer 70 km klimmen tot ongeveer 1000m hoogte. Daarna vlak en afdalen met zo nu en dan een kort klimmetje. Campings voor het Nationale Park Nahuel Huapi, in Villa Mascardi (daar is verder niks) en ongeveer 30 km voor Bariloche.

Bariloche: wij hebben gekozen voor een camping; La Selva Negra, het dichts bij de stad (3 km vanaf het centrum). Je moet een hele steile heuvel op om die te bereiken (niet te fietsen). Duur ($ 70,- pp)ven niet veel faciliteiten zoals keuken, wel een kooktoestel. Maar altijd goedkoper dan een hostel of hospedaje. Met de bus (of op de fiets natuurlijk) kun je naar het centrum.

Bariloche – LLao Llao: een toeristisch rondje van ongeveer 65 km. In het begin erg drukke weg, maar de drukte neemt later af. Erg leuk, door een hele mooie omgeving en met mooie uitzichten. Heuvelachtig, maar de moeite waard.

Bariloche – Villa de la Angostura (85 km): direct na Bariloche een erg drukke weg, maar drukte neemt later af. Ongeveer 12 km naar afslag Villa de La Angostura, vanaf daar niet veel drukte meer op de weg. Een erg mooie route, in het begin vrij vlak met een paar heuvels en later heuvelachtiger.

Zeven meren route: de eerste 27 km asfalt maar wel met steile heuveltjes. Daarna wegwerkzaamheden (februari 2013) en 30 km lang een slechte onverharde weg. Ze zijn aan het asfalteren, dus steeds meer zal geasfalteerd zijn. Bij Lago Faulkner wordt weg weer verhard. Daar ook weer een camping (aan rechterkant) en gratis kamperen aan linkerkant. Vanaf daar omhoog naar ongeveer 1250 meter door een mooie omgeving. De laatste 15 km naar San Martin de los Andes is een super afdaling.

San Martin de los Andes: een erg leuk dorp met veel (outdoor) winkels en ook heel veel fietsenwinkels. Hier is ongetwijfeld (bijna) alles voor de fiets te koop. Ook strand by het meer. Camping (de enige in het dorp) aan het eind van het dorp, aan de weg naar Junin de los Andes. Pal aan deze drukke weg en veel bomen. Wij hebben geen ervaring met deze camping omdat we bij Harry en Ivana van de warm showers hebben gelogeerd.

San Martin de los Andes – Junin de los Andes: na San Martin gaat de weg een stuk omhoog en later nog een keer een klein stukje, maar verder vlak of naar beneden. Is heerlijk fietsen (wij hadden wind mee).

Junin de los Andes: stuk kleiner dan San Martin. Plein in het midden. Camping aan de rivier, vanaf de weg afslaan naar rechts en de kerk voorbij. Wel een grote supermarkt.

Junin de los Andes – Pucon (over pas Mamuil Malal): stijging van ongeveer 300 meter, maar niet merkbaar. Een paar heuveltjes, maar verder heel geleidelijk. Een hele mooie route, met zicht op de vulkaan Lanin. Niet echt aan te raden met (sterke) wind tegen, want een hele open route. Route over pas Carirrine is beschutter, door bos. Camping bij meer Lago Tromen, 2 km voor de Argentijnse grens. Eerste 58 km mooi asfalt, daarna slechte weg van lavazand; veel gaten en kuilen. Na 10 km de camping, daarna nog 2 km naar Argentijnse grens en nog ongeveer 20 km lavaweg tot Puesco. Daarna mooi asfalt en afdalen tot Pucon, ongeveer 900 meter lager. Afstand Junin – grens is ongeveer 70 km en grens – Pucon ongeveer 80 km.

Noord Argentinië

Van Santiago naar San Pedro de Atacama hebben wij de bus genomen. We hebben gehoord dat het stuk tussen Santiago en La Serena, door het binnenland, wel erg mooi moet zijn maar na La Serena wordt het saai en kaal.

San Pedro de Atacama (2240 m) – Jama (4100 m): Over de Paso de Jama (4290 m), heel erg zwaar. Je moet 2 keer over 4800 m heen. Alles asfalt. Stempel halen in San Pedro. Kamperen kan overal langs de weg, alleen zorgen dat de tent uit de wind staat. De genoemde restareas zijn ommuurd, daar kan de tent beschut staan. Wij hebben er 4,5 dag over gedaan om in Susques te komen, dus neem voor minimaal 4 of 5 dagen eten mee.

– Eerst 12 km geleidelijk klimmen naar 2530 m, dan 32 km steile klim (7 en 8%) tot afslag Hito Cajon (naar Bolivia) op 4665 m. Heel erg zwaar door de grote hoogte.

– De volgende 12 km gaat op en af naar Portezuelo de Suco op 4825 m. Dan nog een stukje op en af waarna een afdaling naar een restarea (totaal 23 km). Nu heb je het zwaarste stuk gehad. Een stukje na de restarea is een riviertje waar je water uit kunt halen (wel filteren), dit is het enige water tussen San Pedro en Jama. Ook kun je vrachtauto’s aanhouden en om water vragen.

– Na de restarea is het 11 km vlak waarna weer een (geleidelijke) klim volgt (9 km). Hierna volgt een afdaling van 15 km, eerst steil en daarna geleidelijk naar weer een restarea.

– Weg gaat nog 23 km vlak en dalend verder naar volgende restarea (4240 m).

– Nog een geleidelijke klim van 11 km naar 4410 m en dan nog 13 km tot de grens; voornamelijk afdalen.

– In Pueblo de Jama (stempel halen) is een YPF station waar je snacks, drinken en wat broodjes kunt kopen. Ook kun je daar (gratis) douchen. Er is een klein winkeltje, maar daar hadden ze weinig tot niks aan eten. Je kunt achter het tankstation kamperen (vragen), maar daar is geen beschutting tegen de wind.

Jama – Susques:

– Na Jama een vlakke weg van 60 km naar kruising met ruta 70. Weg gaat naar het zuiden en wind meestal west, dus (harde) zijwind. Na 51 km een paar gebouwtjes/hutjes aan linkerkant (Archibarca). Schijnt bewoond te zijn en je kunt daar om water vragen. Ook hebben we gehoord dat je daar kunt kamperen.

– De volgende 28 km is ook vlak, door en langs de Salar de Olaroz, naar het laagste punt op 3910 m.

– Nog een laatste klim van 11 km naar Abra de Taire (begin heel geleidelijk, laatste 4 km steiler) op 4110 m

– 20 km afdalen naar Susques, na 17 km een servicestation waar water een eten is

– In Susques (heel klein dorpje) zijn accomodaties, kleine restaurantjes en winkeltjes en een ATM

Susques – Purmamarca – Tilcara: Bij Susques gaat de weg meteen weer omhoog, een klim van 19 km tot …. Meter. Daarna afdaling en een lang stuk vlak tot net na Salinas Grandes (totaal 77 km). Dan gaat de weg weer omhoog voor een klim van 26 km naar 4170 meter. Daarna 37 km afdalen dmv haarspeldbochten, naar Purmamarca (2180 meter). Daar winkeltjes en overnachtingsmogelijkheden. Nog 3 km afdaling tot de kruising met Ruta 9

Ruta 9:

Naar het noorden:

– Vanaf de kruising naar het noorden (Tilcara) gaat de weg op en neer, maar wel omhoog naar ongeveer 2400 meter.

– Vanaf Tilcara gaat het verder omhoog, eerst 500 meter in 45 km (van 2461 meter naar 2986 meter) naar Humuhuaca. De weg blijft klimmen. Dan nog eens 700 meter in 60 km naar Tres Cruces (3693 meter), waarna nog een heel klein stukje omhoog. Dan 28 km afdalen + vlak (een enkel klimmetje) naar Abra Pampa (3484 meter).

Abra Pampa – La Quiaca/Villazon (grens), 75 km: Over het algemeen vlak met zo nu en dan een klimmetje. Kaal en winderig.

Naar het zuiden:

– Vanaf de kruising naa r het zuiden (San Salvador de Jujuy) alles naar beneden, op een paar korte klimmetjes na

– Van Jujuy naar Salta; eerst vlak, vanaf El Carmen (camping Municipal net buiten dorp) heel geleidelijk 400 meter omhoog (naar 1580 meter)en daarna heel geleidelijk naar beneden tot Salta

Salta – Cachi  (165 km, via Cuesta del Obispo): Van Salta naar El Carril (40 km) dalend, vlak en heel licht klimmend. Vanaf El Carril eerst 10 km heel geleidelijk omhoog, daarna 57 km steiler omhoog waarvan de laatste 20 km (Cuesta del Obispo) onverhard en erg steil met haarspeldbochten, 5 km voor de top begint het asfalt weer. Top is op 3457 meter. Er is een hosteria waar je kunt kamperen, 43 km na El Carril (24 km voor de top), vlak voor de Cuesta del Obispo begint. Vanaf de top ongeveer 20 km afdaling voordat er weer een geleidelijke klim van ongeveer 10 km volgt, over een vlakte met cactussen. Vervolgens afdalen naar Payogasta. Dan nog 11 km op en af naar Cachi. In Cachi een camping Municipal.

Cachi – Los Molinos – Cafayate: Vanaf Cachi is de weg weer onverhard. Naar Molinos volg je de rivier downstream, de weg gaat op en af. Weg is redelijk goed, maar wordt later zanderig en mul. Direct na Seclantas (winkeltje(s) en camping) begint een klim van ongeveer 7 km (200 m omhoog). Daarna afdalen naar Molinos (zanderig). In Molinos een camping Municipal. Vanaf Molinos wordt de weg nog zanderiger en blijft op en neer gaan, maar je gaat wel geleidelijk aan omlaag. Na Angostaco (40 km vanaf Molinos) volgt er nog meer zand en weer een klim, door de Quebrada de Flecha, daarna afdaling door een mooie kloof. De weg wordt weer asfalt, 5 km voor San Carlos (90 km na Molinos, camping municipal). Het is dan nog 28 km naar Cafayate over asfalt. De weg gaat eerst naar beneden, daarna op en neer.

Cafayate – Salta (Ruta 68, 200 km): Je volgt de rivier downstream door een prachtige vallei naar La Vina. Weg gaat wel op en af, maar meer naar beneden dan omhoog. La Vina op 110 km (camping municipal; vraag bij politie), Coronel Moldes is een iets grotere plaats, 25 km verder. Ook daar een camping municipal. De weg blijft op en af gaan. Vanaf El Carril nog 40 km, eerst heel licht omhoog en daarna weer heel lichtjes naar beneden, maar niet/nauwelijks merkbaar.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *